Varhaisen vuorovaikutuksen hoito ja psykoterapia

Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia on Valviran ja Kelan hyväksymä psykoterapiamuoto, joka on kehitetty raskauden, synnytyksen ja vauva- sekä pikkulapsiajan psykoterapeuttiseen hoitamiseen. Psykoterapiaan voi ohjautua lasta odottava tai 0-3-vuotiaan lapsen perhe.

Psykoterapiassa työskennellään jokaisen asiakkaan kanssa yksilöllisesti sopien yksilö-, pari- ja perhetapaamisilla. Käynnit toteutuvat vanhemman / vanhempien kanssa keskustellen ja pohtien sekä vauvaperheen arkisissa vuorovaikutustilanteissa.

Työskentely on hyvä aloittaa, jos mahdollista, jo raskauden aikana. Näin mahdollistetaan hyvää, yhteistä alkua vauvalle ja vanhemmille heti vauvan synnyttyä.

Varhaisen vuorovaikutuksen terapeuttinen hoito voi olla sovitusti lyhytkestoista (esimerkiksi 3-10 käyntiä) itsemaksaen tai kunnan maksusitoumuksella. Pidempi työskentely toteutuu usein varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapiana, jota voi saada vanhemman Kelan kuntoutuspsykoterapiana (perheterapia) tai ostopalvelupsykoterapiana.

 

Milloin varhaisen vuorovaikutuksen hoitoon/psykoterapiaan?

Vastaanotolle voi hakeutua, kun raskaaksi tuloon, raskauteen, synnytykseen, vauva- tai pikkulapsiaikaan liittyy huolia, joita voivat olla esimerkiksi:

  • raskaudenaikainen tai synnytyksen jälkeinen mielialan lasku tai ahdistuneisuus
  • synnytyspelko tai traumaattinen synnytyskokemus
  • aiempien, vaikeiden elämänkokemusten nouseminen mieleen raskaus- tai vauvavaiheessa
  • vaikeus muodostaa suhdetta vauvaan
  • kohtuvauvan tai vauvan menetys

Vuorovaikutushoitoon ja psykoterapiaan ohjautuminen voi liittyä myös vauvan erityisiin haasteisiin, jolloin vanhemmuus ja elämä vauvaperheenä on ongelmallista. Esimerkiksi:

  • vauvan keskosuus ja siihen liittyvät haasteet  
  • kun vauvalla on jokin sairaus tai hänen kehitykseensä liittyy huolia
  • vauvan itkuisuuteen ja uneen tai syömiseen liittyvät vaikeudet

 

Jos mietit voisiko työskentely kanssani olla omassa tai perheesi elämäntilanteessa tarpeen, voit olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostin kautta.